Pembalut hadiah

Furoshiki: ciri teknik Jepun membungkus benda

Furoshiki: ciri teknik Jepun membungkus benda

menyertai perbincangan

 
Kandungan
 1. Ciri-ciri
 2. Bahan
 3. Pilihan aplikasi

Furoshiki adalah seni Jepun yang membungkus benda menjadi kain. Ia tidak diketahui dengan pasti apabila ia muncul. Tetapi pada ukiran, bertarikh abad kedua n. e., sudah ada imej wanita yang membawa kepingan kain di kepala mereka. Analog beg Furoshiki ditemui dalam banyak budaya, tetapi hanya di Jepun melakukan hobi ini memperoleh skop tersebut. Tahap perkembangan terbesar jatuh pada abad VII-VIII AD. e.

Perkataan "furoshiki" boleh diterjemahkan sebagai "tikar untuk mandi." Permaidani itu dibawa bersama mereka untuk berdiri di atasnya apabila berpakaian dalam kimono mandi, kimono jalanan dan kimono mandi selepas prosedur air dibungkus di dalamnya. Dari masa ke masa, kepingan kain mula digunakan untuk membawa pelbagai barangan. Dan walaupun sekarang tidak ada keperluan praktikal untuk seni ini, ia terus menjadi popular di Jepun dan di negara-negara lain di dunia.

Tiada sekatan terhadap penggunaan teknik furoshiki. Anda boleh menggunakannya dalam kehidupan seharian, pada malam tematik atau untuk hiasan hadiah. Dari sekeping kain kecil, anda boleh membina beg, beg, hanya pembungkusan untuk benda atau beg plastik.

Ciri-ciri

Seni ini boleh digunakan dalam empat kes:

 1. apabila anda perlu memindahkan sesuatu;
 2. apabila anda perlu membungkus hadiah yang indah;
 3. apabila anda memerlukan sesuatu untuk dikemas untuk menyelamatkan subjek;
 4. untuk hiasan rumah dan meja.

Untuk membawa sesuatu, anda boleh melipat beg anda di bahu anda atau membawanya ke tangan anda. Ia mungkin beg untuk dibawa ke kepala, walaupun ini jarang dilihat sekarang. Beg kain yang ditangguhkan untuk membawa kanak-kanak di depan juga boleh dibuat dalam teknik ini.

Dan walaupun aksesori ini akan kelihatan sangat luar biasa, anda perlu ingat bahawa jika anda perlu untuk mendapatkan perkara itu dari beg, anda perlu melepaskannya secara keseluruhan atau sebahagiannya. Dan jika anda perlu mengumpul produk dari kedai dalam beg itu, sebagai contoh, anda memerlukan tempat yang berasingan untuk ini. Ini tidak begitu mudah dalam realiti cara hidup Eropah. Walaupun untuk pelajar perempuan yang bergaya seperti beg itu akan menjadi alternatif yang sangat baik untuk beg bingkai berat. Perlu difikirkan terlebih dahulu mengenai skema yang hendak digunakan.

Untuk membawa
Hiasan meja
Pembalut hadiah

Malah hadiah yang paling hambar akan kelihatan baik dalam bungkus kain yang indah. Kain keras, lembut atau mengalir akan menghasilkan pembalut unik. Untuk tujuan ini, biasanya digunakan kanvas terang dengan corak. Selama berabad-abad perkembangan seni bungkusan terkumpul seni ini untuk sebarang bentuk. Sebagai contoh, untuk botol (satu, dua atau tiga), buku, objek segiempat dan persegi, hidangan, cenderamata atau bunga.

Dan juga gunakan teknik ini apabila anda perlu menyimpan sesuatu untuk masa yang lama. Perlu diingat bahawa salah satu sebab kemunculan seni ini adalah keperluan untuk memelihara makanan. Tidak seperti penduduk Eropah, orang Jepun tidak perlu menyimpan makanan untuk masa yang lama. Makanan boleh didapati sepanjang tahun, jadi makanan tidak disimpan lebih dari 3-4 hari. Kebiasaan nenek kami untuk membungkus pakaian dan objek dalam kain sebelum dibuangkan untuk penyimpanan boleh menjadi beberapa analog seperti sebutan furoshiki.

Furoshiki digunakan bukan sahaja untuk barang-barang pembungkusan semasa pengangkutan, tetapi juga untuk menghiasi rumah anda sendiri. Sebagai contoh, apabila membuat botol, pasu, lampu lantai. Petikan khusus patut hiasan di kain pot bunga dan perkakas dapur.Di samping itu, amalan Jepun membungkus gula-gula dan gula-gula. Di samping itu, setiap gula-gula perlu dibalut dengan kepingan yang berasingan. Buah boleh dibungkus bersama-sama.

Bahan

Sekatan ke atas bahan yang digunakan dalam furoshiki, tidak. Segala-galanya hanya bergantung kepada keinginan pereka dan keadaan tertentu. Di Jepun, mereka suka kain cerah, yang mereka gunakan untuk kerja-kerja kancing. Kami memberi cadangan umum untuk kes-kes yang paling biasa.

Untuk membuat beg, lebih baik menggunakan kain tahan lama, padat, tetapi tidak terlalu berat. Karmin, Bengaline, velor, gabardine dan kain ruji yang sesuai. Dan juga bahan Jacquard dan pepenjuru. Bahan-bahan ini dicirikan dengan ringan, rintangan haus, kesederhanaan. Ia juga penting bahawa mereka hampir tidak mengubah bentuk mereka, yang bermaksud bahawa sekeping kain akan bertahan lebih lama. Bahan ini boleh menjadi monoton atau dengan pola bergantung pada gaya pakaian anda.

Untuk menghias rumah tidak terdapat sekatan dalam bahan, secara amnya. Tetapi disyorkan agar tidak menggunakan kain berpakaian seperti beludru, velor, baldu, kerana mereka akan mengumpul habuk dan serat pada diri mereka sendiri. Untuk barang-barang kecil, lebih baik menggunakan kain dengan tahap ketinggalan yang tinggi. Contohnya, batiste, ruji, sifon, sutera dan Madonna.

Untuk mengemas item "di kotak belakang", anda boleh menggunakan kedua-dua hela lama dan kain yang dibeli khusus. Kain kapas, linen dan kain sifon yang sesuai.

Untuk membungkus hadiah, disyorkan untuk mengambil bahan-bahan yang berlainan dan berlainan. Ini ditentukan oleh hakikat bahawa jika ia dirancang untuk membuat pemegang apabila membungkus objek kecil, ia akan dibuat lebih mudah dari bahan lembut dan tipis. Jika anda meninggalkan pemegang dan merajut knot besar tidak dirancang, maka tidak ada sekatan dalam bahan. Sutera, batiste, jacquard, baldu, chiffon, guipure, viscose, velor, satin dan poliester akan berfungsi dengan baik.

Saiz segmen itu boleh menjadi lebih mudah. Secara tradisinya, di Jepun, kepingan kain persegi dengan sisi 48 cm, 52 cm, 70 cm, 100-105 cm, 128 cm, 174 cm, 195 cm digunakan.

Pakar juga mengesyorkan bermula dengan potong 40x80 cm. Jika anda bercadang untuk menggunakan bahan dengan corak, maka lihat terlebih dahulu bagaimana corak itu akan "sesuai."

Pilihan aplikasi

Marilah kita memberikan beberapa contoh bagaimana mempelbagaikan hidup anda dengan bantuan kain dan teknik membungkus objek.

Bungkus dua botol

Kami memerlukan sekeping bahan, di dalam pepenjuru yang sama dengan tiga kali panjang satu botol.

 1. Lipat botol supaya leher melihat sudut berbeza dari pepenjuru yang sama, dan terdapat jurang 7-8 cm di antara bahagian bawah.
 2. Kami memutarkan kain "roll" dengan "mengisi" botol.
 3. Lipat setengah sehingga botol berhampiran. Ikat simpul dari sudut di atas leher.

Untuk meletakkan reka bentuk seperti itu sukar, tetapi anda boleh menggantung.

Beg

Pertimbangkan bagaimana untuk melipat beg (dengan cepat, ambil versi pelajar dengan buku):

 1. kita akan memerlukan satu segmen sedemikian supaya empat lebar buku sesuai dalam pepenjuru;
 2. kita membahagi semua buku menjadi dua bahagian, dan meletakkannya di tepi segmen;
 3. sekarang kita membungkus sudut yang tersisa pada mereka (paling dekat dengan mereka) dan lipat sekali lagi supaya penutupnya benar-benar tersembunyi di bawah kain dan buku-buku itu sendiri sudah dekat;
 4. kita akan beralih setiap akhir kanvas ke seberang;
 5. membalikkan struktur, mengikat hujung percuma web di simpul pada ketinggian yang kita perlukan.

Pembungkusan linen katil

Cara membungkus stack sprei untuk penyimpanan:

 1. Sebarkan bahan dalam ketinggian 3 timbunan;
 2. diletakkan di tengah-tengah longgokan;
 3. secara bergantian mengikat hujung berlawanan diagonal bahan;
 4. gantung "telinga" isi di dalam untuk menyembunyikan tumpukan sepenuhnya.

Pembungkusan Item Pusingan

Dengan bantuan furoshiki, anda boleh membungkus benda bulat dengan indah (sebagai contoh, kes):

 1. pilih sehelai kain sedemikian supaya ia sama dengan dua panjang kes;
 2. letakkan kes itu di salah satu sudut, dan bungkus "roll";
 3. kita membungkus sudut yang melekat pada kes sehingga akhir "roll" tidak jatuh;
 4. membentuk simpulan atau busur yang indah.

Furoshiki adalah seni Jepun yang indah yang akan membantu membawa keharmonian dan kecantikan kepada kehidupan.

Untuk mendapatkan maklumat mengenai cara membungkus hadiah anda menggunakan teknik furoshiki, lihat video berikut.

Tulis komen
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Untuk kesihatan, sentiasa berunding dengan pakar.

Fesyen

Kecantikan

Hubungan